Odluka o obustavi rada DV Sabunić
14. ožujka 2020.
ODLUKA O MJERAMA SPRJEČAVANJA ŠIRENJA VIRUSA COVID-19 NA PODRUČJU OPĆINE PRIVLAKA
18. ožujka 2020.

MOLIMO PROČITAJTE UPUTE I PREPORUKE KOJE JE IZDAO ŽUPANIJSKI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE ZADARSKE ŽUPANIJE

Na današnjoj sjednici Stožera civilne zaštite Zadarske županije donesena je Odluka o nekoliko protuepidemijskih mjera za sprječavanje širenja novog koronavirusa COVID-19.

Slijedom toga Stožer je donio Odluku o ograničenju rada trgovačkih centara i manjih trgovina prehranom do 18 sati, prekidu rada ugostiteljskih objekata svih kategorija izuzev dostave hrane te rad Pučke kuhinje uz maksimalne mjere predostrožnosti, uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje neposredni bliski kontakt sa klijentima (frizeri, pedikeri, brijači, kozmetičari..). Također, radi sprječavanja širenja koronavirusa nalaže se privremena obustava rada kino dvorana, kazališta, muzeja, knjižnica i čitaonica, privremena obustava rada teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara, obustava održavanja izložbi, revija i sajmova, plesnih škola, dječjih i drugih radionica, te  privremene obustave rada noćnih i disko klubova.

Odluka će biti na snazi do opoziva.

Kako je istaknuo načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković, stanje na području Zadarske županije je stabilno i još nismo imali niti jednu osobu kod koje je potvrđen koronavirus. Budući da  u posljednjih nekoliko dana veliki broj osoba dolazi na naše područje čime opasnost od širenja virusa postaje sve veća, procjena je epidemiologa da se moraju poduzeti odlučnije mjere za suzbijanje širenja virusa. Za sada je pod nadzorom 68 osoba, dok ih je u samoizolaciji 200-njak.

Iz Stožera još jednom apeliraju na građane da se pridržavaju samoizolacije  ukoliko su boravili izvan Republike Hrvatske ili bili u izravnom kontaktu sa zaraženim osobama.

Budući da se dnevno epidemiolozima javlja veliki broj ljudi, od sutra se uvodi dodatni broj telefona dežurnog epidemiologa (023/300-845) koji će biti dostupan od 7 do 21 sat.

Prema riječima epidemiologa Alana Medića osim samoizolacije, u ovome je trenutku izuzetno važno zaštititi Opću bolnicu Zadar i sve Domove za stare i nemoćne kako se virus ne bi proširio u te ustanove. Upravo iz tog razloga u Općoj bolnici Zadar otvoren je samo jedan ulaz na kojem će pacijente čekati djelatnik bolnice te ih usmjeravati na potrebne odjele, izvijestio je ravnatelj OB Zadar Željko Čulina te dodao kako će se vađenje krvi u bolnici ograničiti samo na djecu, trudnice i teže bolesnike, ostali će pretragu obavljati kod liječnika opće prakse.

Načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije održao je i sastanak sa ravnateljima zdravstvenih ustanova kojima je dao smjernice za naredno razdoblje te ih zamolio  da se međusobno povežu u rješavanju problema oko nabavke potrebne zaštitne opreme. Istaknuo je pri tom i da se u ovome trenutku primarna zdravstvena zaštita mora dodatno angažirati u svim segmentima.

Načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković održao je i sastanak sa svim načelnicima stožera jedinica lokalne samouprave kako bi ih izvijestio o dosadašnjim aktivnostima županijskog  Stožera te aktivnostima koje oni moraju poduzeti na svojim područjima. rekao je kako se svi moraju aktivnije uključiti u provođenje mjera i odluka kako nacionalnog Stožera civilne zaštite, Ministarstva zdravstva te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tako i županijskog Stožera. Posebno je istaknuo važnost osvješćivanja građana o potrebi pridržavanja svih navedenih mjera te važnosti samoizolacije kod osoba koje su došle na njihova područja.

Tijekom današnjeg dana u Opću bolnicu Zadar zaprimljena je  jedna osoba sa mogućim simptomima na koronavirus te je zadržana u bolničkoj izolaciji. Uzorci su poslani u kliniku za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ te se očekuju nalazi. Još uvijek se čekaju i nalazi osobe čiji su uzorci poslani tijekom jučerašnjeg dana na analizu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content