OPĆINA
Privlaka

O Privlaci


Privlaka, naselje na jugoistočnoj obali Privlačkog zatona nasuprot otoku Viru, 7 km sjeverozapadno od Nina. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, stočarstvo i turizam. Sjeverozapadno od naselja je prostrana pješčana plaža sa šumicom. Na regionalnoj je prometnici Zadar-Nin-otok Vir.

Privlačani su poznati po ludru, ribolovu tradicije, koji se već niz desetljeća prenosi s koljena na koljeno. Uz samu lučicu prema zapadu, počinje i šetnica koja je obujmila gotovo cijeli poluotok, a pruža pogled na nezaboravan zalazak sunca.

Mjesto je poznato po sabunjarima, ljudima koji su mukotrpnim vađenjem pijeska iz mora postali nadaleko poznati te nakon 2. svjetskog rata izgradili bijeli grad Zadar udaljen samo 15 minuta vožnje. Svojim drvenim brodovima (trabakulima, bracerima i leutima) su razvozili pjesak uzduž cijele hrvatske obale. Sabunjari su ostavili dubok trag u životu privlačkog čovjeka, te je po njima nogometni klub u Privlaci dobio naziv "Sabunjar". Privlaka je slikovito turističko i ribarsko mjesto smješteno na prostranom, ravnom poluotoku.

Sa sve tri strane obgrljena kristalnim pijeskom i bogomdanim plažama, najvažnija je spona između najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada Nina na sjeveroistoku, te otoka Vira na zapadu. Privlaka se u pisanim dokumentima prvi puta spominje 1296.g. kao vinogradarsko mjesto. Ime joj je kroz stoljeća doživljavalo mjene:Brevilaqua, Privilacha, Priulacha... do oblika kakav danas znamo.

Čist zrak i ljekovito crno blato ovu lokaciju čini atraktivnom i ljudima sa zdravstvenim problemima poput astme, reume, artritisa itd. Čak i za najtoplijih ljeta, lagani vjetar ublažava visoke temperature, smanjuje sparinu, što pogoduje djeci i starijim osobama. Osim po pješčanim plažama Sabunike su poznate i po dugim zalascima sunca, a u rujnu i listopadu postaju raj za surfere. Sabunike su pored Bola na Braču najpoznatija surferska destinacija zbog povoljnog vjetra s Velebita.

Turistička naselja Sabunike i Škrapavac sastavni su dio Privlake, smještena su izravno uz more, a sastavljena su od bungalova i vila sa sobama i apartmanima. Škrapavac je smješten na južnoj strani Privlake uz poznato turističko naselje Zaton. Odlikuje se pjeskovitim plažama pogodnim za najmanju djecu, a u naselju je smješten i hotel "Laguna".

Sabunike su malo turističko naselje u Privlaci poznato po dugim pješčanim plažama, jedrenju na dasci, toplom i čistom moru te vjetru koji neprestano lagano struji i osigurava uvijek svježi zrak. Prekrasne plaže naročito su pogodne za djecu zbog plitkog i čistog mora, vrlo su ugodne za kupanje već od mjeseca svibnja i lipnja.

Sabunike su naselje koje je izuzetno mirno, odvojeno od prometa i buke.
Skip to content